Zou Psilocybine Therapie (Magic Mushrooms) Hulp Kunnen Bieden Bij Deze Hartverscheurende Ziekte?

Zou Psilocybine Therapie (Magic Mushrooms) Hulp Kunnen Bieden Bij Deze Hartverscheurende Ziekte?
Nu miljoenen mensen met deze eetstoornis op zoek zijn naar effectievere behandelopties, zeggen experts dat psychedelische therapie zeer veel belofte toont


Anorexia: Een Hartverscheurende Ziekte




Anorexia nervosa is een hartverscheurende ziekte, niet alleen voor patiënten en hun families, maar ook voor de artsen en onderzoekers die proberen hen te helpen. Minder dan de helft van de anorexia-patiënten herstelt volledig, en 1 op de 5 verbetert helemaal niet.




Anorexia heeft de hoogste sterftecijfer van alle psychiatrische stoornissen, met een zelfmoordcijfer dat 18 keer hoger is dan dat van de algemene bevolking. Voor de professionals die anorexia-patiënten naar herstel begeleiden, kan het voelen alsof er niet genoeg hulpmiddelen beschikbaar zijn.




Anorexia wordt doorgaans gekenmerkt door voedselbeperking en een obsessie met gewicht. Mensen met anorexia houden zich aan strikte zelfopgelegde regels rondom eten om gewichtstoename te voorkomen.




Een bord eten leegeten kan bijvoorbeeld een ontmoedigende taak zijn voor iemand met de stoornis. Hoewel praattherapie en bepaalde medicijnen kunnen helpen, zijn er geen medicijnen specifiek goedgekeurd voor de naar schatting 2 miljoen Amerikanen die in hun leven de eetstoornis zullen ontwikkelen.




Zou Psilocybine Therapie (Magic Mushrooms) Hulp Kunnen Bieden Bij Deze Hartverscheurende Ziekte?




Belemmeringen voor Behandeling




En dat is als patiënten überhaupt in behandeling komen. Mensen met anorexia, van wie ongeveer 75% vrouw is, zijn vaak terughoudend om de vroege interventies te zoeken die hun leven kunnen redden. Velen willen geen behandeling of kunnen niet erkennen dat ze het nodig hebben.




Dat komt omdat gewichtstoename, het onvermijdelijke resultaat van revalidatie, beangstigend kan zijn voor iemand met anorexia – zelfs degenen die willen herstellen kunnen te angstig zijn om door te zetten.




"Het is moeilijk om mensen met anorexia naar de behandeling te krijgen omdat er zoveel ambivalentie en dubbelzinnigheid is over herstel," zegt Stephanie Knatz Peck, een klinisch psycholoog aan de Universiteit van Californië, San Diego die gespecialiseerd is in eetstoornissen.




Psilocybine: Een Veelbelovende Nieuwe Behandeloptie




Maar Knatz Peck ervaart iets heel anders met haar huidige onderzoeksrichting. Ze test het gebruik van psilocybine, de psychoactieve stof in "magische paddenstoelen", als een behandeling voor anorexia.




Hun eerste proef was klein, met slechts 10 patiënten, maar de vroege resultaten zijn bemoedigend, zegt Knatz Peck. Vier van de 10 deelnemers vertoonden verbetering na een follow-up van drie maanden – een veelbelovend resultaat voor een kleine psychotherapieproef.




"Een ding dat ons ook opviel, is het aantal mensen met anorexia dat echt geïnteresseerd was in de studie," zegt Dr. Walter Kaye van het UC San Diego Eating Disorders Center, die de co-onderzoeker is van Knatz Peck. V




eel deelnemers kwamen naar de studie na het proberen van andere beschikbare behandelingen met weinig tot geen succes, aldus Kaye. "Ze zijn op zoek naar nieuwe antwoorden," zegt hij.




Zou Psilocybine Therapie (Magic Mushrooms) Hulp Kunnen Bieden Bij Deze Hartverscheurende Ziekte?




Voordelen van Psilocybine Therapie




Anorexia-patiënten kunnen psilocybine therapie zien als een minder ontmoedigende behandeloptie, zegt Thomas Hildebrandt, een psycholoog en anorexia-expert in het Mount Sinai Hospital in New York. Psilocybine heeft geen bijwerkingen van gewichtstoename en is een tijdelijke behandeling, wat betekent dat patiënten uiteindelijk kunnen stoppen met het ontvangen van psilocybine behandelingen als ze herstel bereiken.




Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor patiënten die huiverig zijn voor traditionele behandelingen die draaien om her-voeden, legt Hildebrandt uit, wat een tijdrovende strategie is die hij vergelijkt met chemotherapie.




Hildebrandt denkt dat psychedelische therapie anders is. "In plaats van te proberen symptomen te verlichten, zouden we echt moeten proberen het leren te verbeteren," zegt hij.




Hoe Psychedelica Werken




Psychedelica kunnen precies dat doen. Onderzoek suggereert dat deze drugs mensen helpen die vastzitten in een bepaalde denkwijze hun mindset te veranderen. Ze doen dit door neuroplasticiteit te stimuleren, wat het vermogen van de hersenen is om synaptische verbindingen op te bouwen en te reorganiseren als reactie op leren. Voor anorexia-patiënten kan deze hersenherstructurering hen helpen een gezondere perceptie van eten te ontwikkelen.




Kaye en Knatz Peck kijken specifiek naar serotonine, een belangrijke neurotransmitter die neuroplasticiteit reguleert. Serotonine draagt berichten over tussen de zenuwcellen van de hersenen en speelt een belangrijke rol in verschillende belangrijke componenten van anorexia: stemmingregulatie, angst en eetgedrag.




Zou Psilocybine Therapie (Magic Mushrooms) Hulp Kunnen Bieden Bij Deze Hartverscheurende Ziekte?




De Rol van Serotonine




Jarenlang werden eetstoornissen beschouwd als een symptoom van maatschappelijke druk om dun te zijn. Deze druk kan een rol spelen, maar ontwikkelingen in hersenbeeldvormingstechnologie hebben klinisch psychologen in staat gesteld om ook de biologische drijfveren van anorexia te onderzoeken.




Neuroimaging heeft sterk bewijs onthuld dat anorexia, tenminste gedeeltelijk, voortkomt uit een onregelmatigheid in de serotonineproductie van de hersenen, zegt Kaye.




"Een van de eerdere studies die we deden was het bekijken van serotonine-niveaus in hersenvocht," zegt hij. Kaye's eerdere onderzoek vond dat actieve anorexia-patiënten lage niveaus van serotonine in hun hersenvocht hadden vergeleken met gezonde individuen. Maar na langdurig herstel van anorexia vertoonden patiënten hogere dan gemiddelde niveaus.




De Hypothese van Kaye en Knatz Peck




Deze bevindingen suggereren dat het pre-anorexische brein te veel serotonine produceert. Maar waarom toonden actieve anorexia-patiënten dan verlaagde serotonine-niveaus? Het kan zijn omdat ze ondervoed waren, legt Kaye uit. Serotoninesynthese begint niet in de hersenen, maar in de darm. Het geheime ingrediënt voor het maken van serotonine is tryptofaan, een aminozuur dat we alleen uit voedsel kunnen halen.




Kaye veronderstelt dat mensen met anorexia mogelijk hun voedselinname beperken om hun bovengemiddelde serotonine-niveaus te verlagen. Zijn studie koppelde overmatige serotonineproductie aan hoge angst en obsessief gedrag. Uithongering kan anorexia-patiënten in staat stellen deze symptomen te beheersen door hun tryptofaan-inname te beperken, en daarmee de hoeveelheid serotonine die ze kunnen produceren.




Zou Psilocybine Therapie (Magic Mushrooms) Hulp Kunnen Bieden Bij Deze Hartverscheurende Ziekte?




De Cyclus Doorbreken




Maar naarmate patiënten zichzelf blijven uithongeren, reageren hun hersenen door meer serotonine-receptoren te bouwen om efficiënt gebruik te maken van de weinige serotonine die overblijft. Dit creëert een vicieuze cirkel waarbij de anorexia-patiënt zichzelf steeds verder moet uithongeren om hun angst te beheersen, volgens Kaye's onderzoek.




Dus begonnen hij en Knatz Peck te zoeken naar een manier om overmatige serotonineproductie te corrigeren die geen voedselbeperking inhoudt. Hier komt psilocybine in beeld, dat zijn effecten op de hersenen induceert door zich te richten op een serotonine-receptor genaamd 5-HT2A. Psilocybine bindt zich als serotonine aan de receptor, maar veroorzaakt slechts een fractie van de angstrespons die serotonine-binding doet.




Ze suggereren dat psilocybine die vicieuze cirkel kan doorbreken: het stopt de hersenen van het bouwen van overtollige serotonine-receptoren door ze te misleiden te denken dat er voldoende serotonine beschikbaar is.




Klinische Proeven en Toekomstig Onderzoek




De serotonine-hypothese van Knatz Peck en Kaye drijft hun klinische proef, gesponsord door COMPASS Pathways, een in Londen gevestigd farmaceutisch bedrijf dat zijn eigen psilocybine-formulering, COMP360, heeft ontwikkeld en de twee San Diego-onderzoekers heeft ingeschakeld om de veiligheid en werkzaamheid ervan voor anorexia-patiënten te beoordelen.




Hun onderzoeksteam is onlangs begonnen met het werven van deelnemers voor de tweede fase van de klinische proef. De behandelingen zouden echter pas over meerdere jaren algemeen beschikbaar zijn, en alleen als veel uitgebreidere tests sterke resultaten opleveren.




Wetenschappers begrijpen de link tussen serotonine paden en anorexia nog niet volledig. "We weten kleine stukjes," zegt Dr. Natalie Gukasyan, een psychiater aan de Johns Hopkins University die ook onderzoek doet naar psilocybine behandeling voor anorexia. Terwijl neuroimaging studies enkele aanwijzingen hebben gegeven, wijst Gukasyan erop dat er uitdagingen zijn bij het bestuderen van de anorexische hersenen op deze manier.




Zou Psilocybine Therapie (Magic Mushrooms) Hulp Kunnen Bieden Bij Deze Hartverscheurende Ziekte?




Scepticisme en Hoop




Andere experts in het veld kijken met interesse en scepsis toe. "Ik denk dat alleen omdat iets nieuw is, we het niet moeten afwijzen, maar het betekent ook niet dat omdat het nieuw is, het ons zal redden," zegt Hildebrandt. In dit vroege stadium, voegt hij eraan toe, is het onmogelijk te zeggen of psilocybine een doorbraak zal zijn voor anorexia-patiënten. In de psychiatrie in het algemeen zijn "medicijnen die goed werken, consistent, zonder ongewenste bijwerkingen, echt moeilijk te vinden," zegt Hildebrandt.




"Als er een veilige en effectieve farmacologische behandeling zou zijn, zou dat geweldig zijn," zegt Kristen Portland, uitvoerend directeur van de National Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders, een ondersteuningsorganisatie die anorexia-patiënten verbindt met behandelingsbronnen.




Maar, voegt ze eraan toe, "zoals alles wat met eetstoornissen te maken heeft, is er geen allesomvattend antwoord." Hoewel psilocybine een nuttige behandeloptie kan worden voor clinici om toe te voegen aan hun arsenaal, kan het niet voor elke patiënt verbeteringen opleveren. Zes van de tien deelnemers aan de eerste proef van Kaye en Knatz Peck vertoonden geen klinisch significante verbetering in verstoord eetgedrag.




Vervolgonderzoek en Toekomstperspectieven




De COMPASS Pathways-studie is slechts een van de verschillende klinische proeven die meer inzicht kunnen bieden. Uit de eerste resultaten blijkt dat “we zeker getroffen zijn door de veranderingen in perceptie bij sommige mensen,” zegt Kaye. In de tweede fase zullen Kaye en Knatz Peck hun proef uitbreiden naar 60 anorexia-patiënten.




Eén studiegroep zal doses van 1 milligram psilocybine krijgen, terwijl een andere veel hogere doses van 25 milligram zal krijgen. De onderzoekers zullen de twee groepen vergelijken om verschillen in de veiligheid en werkzaamheid van het medicijn te beoordelen.




Fase 2 van de proef kan verder bewijs leveren dat psilocybine anorexia-symptomen vermindert, maar de onderzoekers zullen dat pas over een jaar weten wanneer de studie is voltooid. "Het is heel moeilijk om iets te zeggen als we slechts 10 deelnemers hebben bestudeerd," zegt Knatz Peck.




Zou Psilocybine Therapie (Magic Mushrooms) Hulp Kunnen Bieden Bij Deze Hartverscheurende Ziekte?




De Impact van een Mogelijke Doorbraak




Een succesvolle medicamenteuze behandeling voor anorexia zou een doorbraak zijn, zegt Portland van de nationale anorexia-ondersteuningsgroep. Ze wijst erop dat de standaardpraktijk voor eetstoornisbehandeling vaak een multidisciplinair team van professionals omvat, waaronder therapeuten, diëtisten, psychiaters en artsen die zorg verlenen in een residentiële faciliteit. "




Dat kan erg duur zijn," zegt Portland. Het kan ook een enorme tijdsinvestering vergen van patiënten die misschien weinig tijd hebben. "Het is ongelooflijk moeilijk voor veel mensen om dat te doen, vooral oudere mensen met banen, kinderen, gezinnen."




Zal poliklinische psilocybine behandeling ooit een oplossing bieden voor deze problemen, terwijl het ook de weg naar herstel minder intimiderend maakt door patiënten te helpen hun angst voor gewichtstoename te overwinnen? Kaye en Knatz Peck denken dat het uiteindelijk wel zou kunnen – maar alleen als jaren van aanvullende tests met grotere groepen patiënten succesvol zijn.




Mount Sinai’s Hildebrandt, die niet betrokken is bij de klinische proef, denkt dat het een idee is dat het waard is om na te streven. Zijn anorexia-patiënten, zegt hij, zouden profiteren van meer opties – en meer redenen voor hoop. "De clinicus in ons allemaal – ik ben niet de enige hierin – is nooit tevreden totdat we iedereen kunnen helpen terug te keren naar het leven dat ze willen leiden," zegt hij.







Veelgestelde Vragen




Wat is anorexia nervosa?


Anorexia nervosa is een ernstige eetstoornis gekenmerkt door voedselbeperking, obsessie met gewicht en een vervormd lichaamsbeeld.




Hoe effectief is psychedelische therapie voor anorexia?


Vroege studies tonen aan dat psychedelische therapie, vooral met psilocybine, veelbelovende resultaten laat zien bij de behandeling van anorexia.




Wat zijn de voordelen van psilocybine therapie voor anorexia-patiënten?


Psilocybine therapie kan helpen angst te verminderen zonder gewichtstoename te veroorzaken, wat het aantrekkelijk maakt voor anorexia-patiënten.




Wat doet serotonine bij anorexia nervosa?


Serotonine speelt een rol in stemmingregulatie, angst en eetgedrag, en onregelmatigheden in serotonineproductie zijn gelinkt aan anorexia.




Wat is de rol van neuroplasticiteit bij anorexia behandeling?


Neuroplasticiteit helpt de hersenen nieuwe synaptische verbindingen te maken, wat kan bijdragen aan een gezondere perceptie van eten bij anorexia-patiënten.





https://www.goodfeeling.nl/zou-psilocybine-therapie-magic-mushrooms-hulp-kunnen-bieden-bij-deze-hartverscheurende-ziekte/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ontdek het Milieubewuste Aspect van Zelf Wijn Maken

Het Krachtige Geheim van Koper Peptide Ghk-Cu: Huidvernieuwing en Haarherstel

African Horned Melon - De Kiwano hoornmeloen uit Afrika